Si pametnejši od svojega mobilnika

Pazi na svoje osebne podatke!

  • Tvoj mobilnik je poln različnih osebnih podatkov - zato ga zaklepaj (PIN koda, z močnim geslom zaklenjen zaslon pametnega telefona, ipd.)!

Če pride tvoj telefon v roke nekoga drugega, ga izgubiš oz. ti ga nekdo ukrade, dobi ta oseba dostop do tvojih osebnih podatkov, slik, podatkov drugih oseb, ki jih imaš shranjene v telefonu. Lahko ti ukrade identiteto in v tvojem imenu komu pošlje SMS, sliko...

Kako se lahko izognem mobilnemu ustrahovanju?

  • Povej staršem, če te določena sms sporočila, fotografije ali klici vznemirjajo. Nezaželene klice oz. sporočila skupaj s starši prijavi svojemu mobilnemu operaterju!
  • Nikoli ne odgovarjaj na žaljiva sporočila oz. klice – tako lahko le še dodatno vzpodbudiš nadlegovalca.
  • Shrani žaljiv tekst ali fotografije. To lahko predstavlja pomemben dokazni material v primeru prijave na policijo.
  • Tvojo številko mobilnega telefona naj imajo le družinski člani in bližnji prijatelji. Številke ne dajaj prosto naokrog in je ne objavljaj, posreduj na spletu, tega pa naj ne počnejo niti tvoji prijatelji.

Pri uporabi telefona upoštevaj pravila lepega vedenja!

  • Pri uporabi mobilnega telefona upoštevaj bonton, bodi strpen in prijazen. Zavedaj se, da kar ti ne želiš, da ti drugi storijo, tudi ti ne stori njim.
  • Osebo, ki jo želiš fotografirati s svojim mobilnim telefonom, prej vprašaj za dovoljenje. Mogoče ji ni do tega oz. se počuti neprijetno.

Kaj pa uporaba mobilnega telefona, če hodim po cesti ali vozim kolo?

Ojoj, to pa je lahko zelo nevarno! S pošiljanjem sporočil ali klici raje počakaj, da prideš domov oz. nekam, kjer ni prometa. Prijatelji, sošolci in starši bodo zagotovo razumeli, da si bil na cesti, kjer se ti lahko hitro zgodi nesreča, če nisi previden. 

Tvoji prijatelji in sošolci prek mobilnika igrajo super igrico. Tudi ti bi si jo želel naložiti na telefon, saj je zastonj!

Sliši se prelepo, da bi bilo res. Preden si karkoli naložiš na svoj mobilni telefon, npr. igrice ali glasbo, se posvetuj s svojimi starši! Na svoj telefon si lahko tako naložiš tudi virus! Prav tako ne odpiraj sporočil SMS in MMS od ljudi, ki jih ne poznaš, in jih takoj izbriši! Lahko ti povzročijo visoke stroške in okužijo telefon z virusom!