Zasvojenost

Če na internetu, na mobilniku ali ob igranju računalniških igric preživiš veliko časa, zaradi česar ti je padel uspeh v šoli, se počutiš utrujen in te boli hrbet ali pečejo oči ali pa več nimaš časa za druženje in igro s svojimi prijatelji, pomisli, ali si mogoče zasvojen s tehnologijo? 

Če imaš občutek, da si zasvojen z internetom ali mobilnim telefonom:

  • Poskusi si izbrati en dan v tednu, ko računalnika oz. telefona sploh ne boš uporabljal. Dokaži si, da lahko zdržiš brez. 
  • Poišči si kak nov hobi (npr. s prijatelji igraj nogomet, različne družabne igre, preberi kakšno dobro knjigo, pojdi s prijatelji v kino, na izlet...).
  • Ne ukvarjaj se z mobilnikom med jedjo, družinskim kosilom. Prav tako ni lepo, če telefon uporabljaš v kinu, na športni prireditvi ali kakšnem drugem dogodku. S tem motiš ostale gledalce, pa tudi tebi se zna zgoditi, da zamudiš pomemben dogodek v filmu, kak gol ali kaj enako pomembnega!
  • Ponoči imej telefon izklopljen (sevanje).
  • Poišči pomoč! Ne skrivaj in sramuj se svojih težav, pogovori se o njih - najprej s starši, lahko vprašaš za nasvet v šoli, zaupaj se pravim nevirtualnim prijateljem, pokliči Tom telefon na 116 111 ali jim postavi vprašanje v spletni klepetalnici!
Ne zamujaj pomembnih dogodkov v življenju samo zato, ker moraš biti non-stop priklopljen na svoj telefon ali internet!